torsdag 13 augusti 2009

Skräckfilmer och bisarr humor

I dagens interpellationsdebatt i rikdagen försökte Monica Green (s) få svar på frågan vad socialminister Cristina Husmark Pehrsson ska göra för de som kommer att utförsäkras ifrån sjukförsäkringen.

Husmark hade sista replik och använde det på det mest nedriga retoriska sättet , med att ta upp vad socialdemokraterna uttalat 2008 ang. deras syn på arbetslinjen, och vrida det till sin fördel, en linje hon ju själv FORTSATT på och dragit in absurdum!

Det uttalande Husmark kunde utnyttja var följande:

... om en "konsekvent arbetslinje i alla socialförsäkringssystem". De är övertygade om att alla kan och bör jobba på något sätt "om så bara en timme per vecka".

Källa: http://www.ka.se/index.cfm?n=1644&o=1591&c=84209

Uttalandet är hämtat ifrån tidningen Kommmunalarbetaren och jag har själv citerat det tidigare, för att påvisa socialdemokraternas klavertramp och enighet med borgerligheten i denna fråga. Monica Green visar dock på att det finns ett visst uppvaknande ifrån den "mardrömmen".

Som slutkläm kom påståendet att hon minsann inte tror alla kan jobba, som Socialdemokratin påstår! Vilket hyckleri på hög nivå och tala om att ta en billig poäng! Men tyvärr, det är delvis så att Socialdemokraterna bjudit in till detta. Hade man ägnat sig åt en offensiv socialistisk strategi i att bemöta borgerligheten i stället för navelskådande i eftervalsanaalysen och ett hasande i hälarna på borgerlighetens lögnkampanj mo t de sjuka (läs mer här), hade kanske Monica Green haft en bättre utgångspunkt för sin ståndpunkt i debatten idag. Monica Green är tyvärr inte i heller den vassaste kniven i den Socialdemokraterna lådan, men en eloge för att hon åtminstone lyfter frågan (ett fall frammåt),

(verkar nästan som Husmark varit inne och läst här på min blogg och plockat russinen ifrån kakan för det som passar hennes agenda)

Trots sin retoriska skicklighet visade Husmark i övrigt enbart sitt fortsatta förakt för vad som händer ute i verkligheten och jargongen bestod mest av rena lögner och verklighetsförfalskning i förhållande till hur de sjuka nu systematiska utförsäkras, vilket redan nu drabbar tiotusentals människor i vårt land och bara nästa år kommer att drabba 50 000 till.

Sen var det det vanliga om att vi gör visst allt för de sjuka och vi har visst empati, ifrån Husmark, vilket vi vet är rent skitsnack! Antingen är hon så omedveten som hon gör sig och därmed inkompetent eller så är hon en kvinna med verkliga horn under den gråa kalufsen! Men man kan inte hålla på att mörka hur länge som helst, artiklarna har duggat tillräckligt tätt om både cansersjuka,reumatiker och t o m mänskor som legat på operationsbordet, som nekats sjukersättning!

I övrigt var det vaga löften om att de som utförsäkras nu skall få chanser till rehabilitering och återgång i arbete (vad för arbete kan man då undra). Husmark skröt med hur mycket pengar man skjuter till (1.2 miljarder). Vi påminner därför om vad som skett med myndigheten försäkringskassan tidigare och om de besparingar och nedskärningar som gjorts. Sedan 2006 har Försäkringskassans anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor. Försäkringskassan räknar med att gå back för bara administrationen med minst en miljard i år. Samtidigt har man ju även dragit in anslaget till Arbetsförmedlingen med en halv miljard kronor, jämfört med år 2006.

Källa (försäkringskassans besparingar): http://www.dn.se/opinion/debatt/forsakringskassan-en-myndighet-i-kris-1.484371

Källa (arbetsförmedlingens besparingar): http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2689975.svd

Duktigt Husmark, du har puttat in 200 miljoner extra till rehabiliteringar, till myndigheter ni redan mjölkat ur på det tiodubbla! Husmark måste ha en bisarr form av humor eller nått!

Apropå den väntande skörden av journalistiskt uppvaknande, så misstog jag mig nog en del. Vi kan nu lägga följande konststycke i okritisk journalistik och spottande på de sjuka samt ljugande med hjälp av statistik, ifrån Svenska Dagbladet, till förnekelserna av de sjukas situation i vårt land:

Men det var som med filmerna Scream 1–3, en parodi. Försäkringskassan har telefonintervjuat 1558 av de totalt 2800 (!) personer som har utförsäkrats efter 180 dagar. 70 procent jobbade medan 1 procent hade socialbidrag.

Källa och hela artikeln: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3345621.svd

Här lyckas man först få 2% till att endast bli 1%. Det är de som beviljats bidrag, inte de som sökt försörjningsstöd (tidigare social bidrag). Hälften har nämligen nekats försörjningstöd (allt vanligare)! Men vilket är egentligen urvalet? Gruppen som undersökts är de som varit sjukskrivna med än 180 dagar och som därefter fått sin sjukskrivning indragen eller avslutat den då de blivit friska. Enligt rapporten är det 131 av dessa som fått sjukpenningen indragen mot sin vilja! Av dessa 131 hade 37 sökt försörjningsstöd, det är således hela 28 % som tvingats söka fösörjningsstöd! Därtill om man läser utredningen så visar det sig att det är minst en tredjedel som inte har nån egen försörjning genom förvärvsinkomst eller eget företagande alls. Människor som tvingas leva på halv sjukskrivning, sälja sina ägodelar och/eller lever på sin make/maka! Skrämmande dålig journalistik Svenska Dagbladet, riktigt skrämmande!

Sen har undersökningen gjorts i januari månad, innan regeringens politik hunnit slå igenom fullt ut! Därtill, väldigt få som svarat. Man kan ju lätt räkna ut att det inte är de mest sjuka och de som redan behandlats mest illa av myndigheterna som orkar svara på en sådan undersökning.

Borgerlig media fortsätter visst med att förvanska verkligheten ser vi, kanske efter devisen: Det är lättare att tro på en lögn man har hört tusen gånger än att tro på fakta som ingen tidigare hört.

Efter som det är Adolf Hitler som uttalat detta, och bisarr humorn och skräckfilmer varit dagens tema i denna debatten ändå, tillsammans med en hel del grodor, tillåter vi oss själva att raljera lite om vad som komma skall:

14 kommentarer:

 1. En blogg helt i min smak, snyggt Klas !!

  Mvh

  EagleEye

  SvaraRadera
 2. Får som du skrev hoppas att något Elvis-fan har fått upp intresset för Vänsterpartiet :P

  Gillar bilden högst upp i detta inlägg, prognos arbetslös...
  Är det ok ifall jag tar vissa delar av din text och gör om till ett eventuellt eget inlägg till någon tidning?

  SvaraRadera
 3. Hej Samuel Karlsson! Det går naturligtvis bra att sno så mycket du vill och ändra i det, så länge det är du eller nån annan som står för det och jag inte enbart citeras (eller felciteras). Vi skall ju hjälpa och stötta varandra i kampen!

  Lycka till med försäljningen av Elvis skivorna.

  SvaraRadera
 4. Det värsta är ju att samtliga riksdagspartier står bakom detta sjuka system och att samtliga riksdagspartier anser att sjuka inte ens skall ha rättshjälp! Vänsterpartiet oppurtunisterna inräknat!
  Ut och jobba tills du faller ihop och räkna inte med att du har några rättigheter är tidens melodi för de sjuka!

  SvaraRadera
 5. Av vilken anledning anser du att Vänsterpartiet verkat för detta sk. "sjuka system"?

  SvaraRadera
 6. Klas
  Det är bara att läsa innantill i riksdagens protokoll så ser man att samtliga riksdagspartier står bakom detta sjuka system och att samtliga riksdagspartier anser att sjuka inte ens skall ha rättshjälp!
  Klicka på mitt namn i förra inlägget och följ länkarna till riksdagen hemsida, allt finns svart på vitt! Lr klicka här http://matseriksson.blogspot.com/2009/07/judasvanster-och-grona-lurifaxer-mp-och.html vilket leder till samma bloggartikel!

  Förneka kan man ju alltid, vilket politiker är experter på, men hur V: praktiska politik ser ut, hur V röstat, kan man se!

  SvaraRadera
 7. korrigering:
  Folkpartiet var emot det förstnämnda från början, men nu är de som bekant för!

  SvaraRadera
 8. Det enda jag kan se är att man varit ense om att minska det sk. sjuktalet. Av det kan man inte med automatik dra slutsatsen att det skall gå till på det viset att mänskor skall bli utförsäkrade trots att de är sjuka. Målsättningen är det väl inget fel på om det innebär att folk blir friskare?

  Men jag håller med dig om att det är lite av sciencefiction att tro att man kan minska sjuktalet så mycket som till hälften på 6 år. Man har väl delvis öppnat upp för den absurda politik som nu förts av Alliansen, men att dra slutsatsen att man är medskyldig tycker jag är att gå för långt i sin kritik. Ingen hade väl kunnat förväntat sig denna rena utrotningspolitik (för att använda dina egna ord)?

  När det gäller rättshjälp till de sjukskrivna så har det röstats ned med acklamation, så du kan inte säga vilka som varit för eller emot det. Däremot borde man naturligtvis reserverat sig, som du påpekat. Jag kommer i alla fall att driva denna fråga starkt i mitt parti.

  Jag kan också hålla med om att man måste hålla Socialdemokraterna hårt i örat i dessa frågor (och även i andra) i stället för att svansa efter dem och de formuleringar de ritar upp för motioner.

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Mats får nog vara lite mer konkret med vad Vänsterpartiet "ställt upp på". Vi har, hela tiden och synnerligen konsekvent, bekämpat utsorteringen och försämringar i systemet. Vi gjord evad vi kunde också under den tidigare S-regeringens attacker på de sjukskrivna. jag tror mig ha hyfsad koll på det, efter några år i riksdagens socialförsäkingsutskott. Så, vad är ditt problem?

  Kalle Larsson (V)

  SvaraRadera
 10. Kalle
  Jag har bara läst innantill i riksdagens protokoll och konstaterar att V precis som övriga riksdagspartier står bakom utförsäkringskedjan samt är emot att soc.fall och sjuka skall ha någon rättshjälp!

  Det är svart på vitt! Och jo det är ett stort problem att alla riksdagspartier är på samma linje!

  Endast 4 sossereservanter kan få kredit, de som reserverade sig mot det i övrigt enhälliga beslutet att inte ge sjuka allmän rättshjälp!

  V är inget alternativ utan lika goda kålsupare som övriga!
  Att ni sedan förnekar och försöker bortförklara era egna ställningstaganden, vad ni deltagit i är väl bara vanlig politik! http://matseriksson.blogspot.com/search?q=Lurifaxer

  Ni är heller inte emot det sinnesrubbade systemet att försäkringskassans amatörer kan friskförklara bevisligen sjuka. (Moa Forstorp, politisk sekreterare, Vänsterpartiets riksdagsgrupp) : http://matseriksson.blogspot.com/2009/04/sag-nej-till-fornedringskassan-ga-med-i.html

  SvaraRadera
 11. Röstar man inte emot, reserverar sig (och då till förmån för eget förslag) ja då stödjer man förslaget aktivt lr passivt! Så enkelt är det faktiskt!

  SvaraRadera
 12. Klas
  Hur kan ens tro i sin vildaste fantasi att det skulle vara möjligt att simsalabim göra hälften av alla sjuka friska och arbetsföra? Nej det skall ingen inbilla mig att de inte visste vad gjorde och är det mot förmodan så illa så bör ni byta ut samtliga era riksdagsledamöter för då är de inkompetenta (samt ni bör ändra er politik) innan nästa val!

  SvaraRadera
 13. Röstar man med acklamation, dvs med en muntlig omröstning röstar man naturligtvis också emot, men det bli inte diariefört vem som röstat emot och för.

  Jag har för övrigt håll med om att man skall reservera sig i detta fallet, men det är ju med anledning av att vi ser den förda politiken i bakspegeln nu! Varför man inte gjort det kan det finnas många anledningar till men det kan inte tolkas som att man är för majoritetens ståndpunkt för det. Det är ju bara korkat att påstå nått sånt, en omröstning är ju för och emot, eller hur?

  Du är fortfarande lika abstrakt i din kritik med svepande formuleringar och har på inget vis visat på att Vänsterpartiet eller ens Socialdemokratin står bakom den politik och den rehabiliteringskedja som de borgerliga infört. Inte med en enda formulering här eller på din blogg har du lyckats visa på det och det helt enkelt för det inte finns någon sådan. Slutsats, du fabricerar mestadels Mats!

  SvaraRadera
 14. Hej igen,
  jag har läst det du hänvisar till och det enda du för "i bevis" är at även V står bakom målet att halvera sjuktalen. Det kan man möjligen tycka är ett alltför optimistiskt mål och, vill man vara elak, säga är naivt att vilja. men det säger ingenting om hur respektive parti anser att detta skall gå till. när du skriver att V står bakom utförsäkringskedjan, det regeringen kallar rehabiliteringskedjan, är det bara struntprat - det är ju ett förslag som den borgerliga regeringen lagt fram och V protesterat kraftfullt emot. Några länkar för dig att studera: http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1564:skrota-faget-om-utsorteringskedja-&catid=312:socialfkringar&Itemid=246

  http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1717:tal-i-almedalen&catid=22:nyhet&Itemid=799

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:125#anf38

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:23#anf2

  Och kanske vikigast, vår senaste motion i frågan:
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=Sf329

  Kalle Larsson V

  SvaraRadera

Bookmark and Share
Startblogg.se Creeper